Kuchnia hiszpańska jest niesłychanie ciekawa oraz zróżnicowana. W głównej mierze dlatego, że nieomalże w każdym rejonie tego kraju jesteśmy w stanie skosztować całkowicie innych potraw. Trudno w następstwie tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Ewidentnie w Polsce znamy tylko nieliczne rodzaje potraw kuchni hiszpańskiej. W głównej mierze jest to paella, czyli potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego rozmaite akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby spowodować opakowania do granity. Rzeczywiście dodać do niej możemy kurczaka, owoce morza i ryby oraz same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, innymi słowy po prostu przekąski podawane najczęściej w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego wybitnie legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, czyli sztampowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z dużych udźców, jakie w wielu przypadkach wiszą w barach lub ewentualnie sklepach. Jest to jednakże nadzwyczaj kosztowny przysmak. Prócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy też z wielką ilością właściwej jakości wina oraz nadzwyczajnie parzoną kawą.